Wat zijn de kosten van therapie via Roott?

Het kennismakingsgesprek met de therapeut is gratis. GZ psychologen worden vergoed door de basisverzekering. Andere psychologen niet door de basisverzekering maar soms wel (gedeeltelijk) door een aanvullende verzekering of bv. een werkgever. Alle therapeuten hebben hun prijzen in hun profiel staan. Zie verder de opties voor vergoedingen onderaan deze pagina.

Waarom wordt niet alle zorg in Nederland meer vergoed?

Het liefst willen we allemaal zorg afnemen die vergoed wordt door de basisverzekering. Om de hoek en per direct. Door een ervaren therapeut. Maar anno 2024 is dit niet meer zo vanzelfsprekend. De gemiddelde wachtlijst voor een vergoede psycholoog is zo’n 4 tot 6 maanden (vaak langer) en je krijgt je zorg alleen vergoed als je ook direct een diagnose krijgt. Daarnaast betaal je eerst je eigen risico en worden relatietherapie, burn-out coaching of rouwtherapie nooit vergoed uit de basisverzekering.

Aanvullende mogelijkheden om zorg vergoed te krijgen.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om zorgkosten terug te krijgen. Wij geven je vijf handige tips.

  1. Een aanvullende verzekering
    Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan is er een kans dat je bepaalde therapievormen tóch vergoed krijgt. Dit valt meestal onder de categorie ‘alternatieve therapie’. Kijk op de website van jouw verzekeraar om te zien of je voor een vergoeding in aanmerking komt.

  2. Je werkgever
    Veel dienstverbanden hebben aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld een POP budget: een Persoonlijk Ontwikkelings Budget. Voor een werkgever is het vaak prettiger en goedkoper om jou preventief coaching te laten doen dan dat je uitvalt op werk. Of om je therapie te laten volgen zodat je niet heel lang uitvalt. Check hiervoor je CAO of bij bijvoorbeeld de HR afdeling van je werk. Veel bedrijven vergoeden bijvoorbeeld 500 euro per jaar aan persoonlijke ontwikkeling. 

  3. Belastingaftrek bij ondernemers
    Als je zelfstandig ondernemer bent, kun je de kosten voor coaching opvoeren als bedrijfskosten. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst.

  4. Belastingaftrek bij particulieren
    In bepaalde gevallen kunnen kosten voor coaching afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die gezien worden als studiekosten en scholingsuitgaven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Vraag dit bijvoorbeeld bij je belastingadviseur. 

  5. Wanneer je een UWV uitkering ontvangt
    Het UWV stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie. Als je een uitkering ontvangt kan je bij het UWV informeren of er geld beschikbaar voor je is. Bespreek dit met je UWV-coach.